Rosbiefrolletjes met Paprikaconfiture

De vader van Marionne is onlangs naar Spanje geweest en hij bracht afgelopen week Iberico ham voor ons mee. Als ik zoiets krijg worden meteen mijn culinaire zintuigen meteen geprikkeld en wil ik er ook iets mee koken. Want behalve dat deze ham van zichzelf al goddelijk lekker is, kun je er ook heerlijke gerechten mee bereiden. Maar eerst iets over de Iberico ham zelf.

Iberico ham is een gedroogde ham die gemaakt wordt van – hoe kan het ook anders – het zwarte Iberico varken. Dit varken wordt voornamelijk geteeld in het zuidwesten van Spanje langs de Portugese grens. De ham van het Iberico varken heeft zo’n karakteristieke smaak door de voeding die deze varkens – met name in de herfst – krijgen. In het voorjaar worden de varkens gevoed met gras, in de zomer met graan en in de herfst met eikels. Een Iberico varken kan in de herfst wel tot 10 kg eikels per dag eten! Juist door het eten van de eikels en het vele bewegen krijgt het vlees die heerlijke nootachtige zoete smaak.

Wist je trouwens dat in de volksmond Iberico ham Pata negra (zwarte poot) genoemd wordt?

Ik moest toen ik de ham kreeg denken aan een aflevering van The Taste of Life Travel waarin Rudolph San Sebastian in Spaans Baskenland bezoekt. In die bewuste aflevering wordt er ook aandacht besteedt aan Iberico ham en maakt hij er een typisch Baskische tapas mee. Tapas wordt overigens in Baskenland Pinchos genoemd. De tapas uit die aflevering ga ik vandaag maken.

Ingrediënten (2 personen)

Spaanse Rosbiefrolletjes

  • 2 blaadjes gelatine
  • 0.5 bosje peterselie
  • 0.5 bosje munt
  • 2 takjes rozemarijn
  • 250 ml witte wijn
  • citroensap
  • 100 g dungesneden rosbief
  • 50 g Iberico- of Serranoham

Paprikaconfiture

  • 0.5 rode paprika
  • 0.5 ui
  • olijfolie
  • 0.5 tl suiker
  • 0.5 el gembersiroop
  • 0.5 mespuntje zout

 Bereiden

  1. Week de gelatine circa 5 minuten in koud water.
  2. Hak de kruiden.
  3. Verhit de helft van de witte wijn.
  4. Knijp de gelatine uit laat het al roerend oplossen in de wijn.
  5. Voeg de rest van de wijn en kruiden toe en breng op smaak met een drupje citroensap. Schenk de gelei in een met koud water omgespoelde platte schaal en laat het opstijven in de koelkast.
  6. Snijd de paprika in blokjes.
  7. Pel en snipper de ui.
  8. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui.
  9. Voeg de paprika en suiker toe en bak kort.
  10. Voeg de gembersiroop en een scheutje water toe.
  11. Breng op smaak met zout en laat de confiture inkoken en afkoelen.
  12. Leg de rosbief op een bord, leg een plakje ham erop en rol tot een mooi rolletje.
  13. Serveer de afgekoelde paprika confiture op een bordje en leg de rosbiefrolletjes erop.
  14. Stort de kruidengelei op een platte schaal.
  15. Snijd heel voorzichtig de koude kruidengelei in plakjes en leg een velletje van de gelei bovenop het vleesrolletje.

Opmerkingen
De kruidengelei was bij mij net iets te slap. Dit zou aan de zuurgraad van de wijn kunnen liggen en/of aan de hoeveelheid citroensap die ik heb toegevoegd. Het garen en inkoken van de paprikaconfiture mag wat mij betreft veel langer als dat Rudolph in de receptvideo laat zien. Normaliter vind ik het lekker als groente zoals paprika nog een “bite” heeft. In dit geval echter mag de paprika lekker zacht en zoet worden.

Het originele recept met de bijbehorende video vind je hier op de 24kitchen website.

Dit bericht werd geplaatst in Hoofdgerechten, Recepten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie